Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

От WikiLeaks:Организираната престъпност в България притежава общини и депутати

От WikiLeaks:Организираната престъпност в България притежава общини и депутати

Лондонският в. "Гардиън" разпространи нов документ, публикуван от сайта WikiLeaks, който засяга България.

В съобщение от 7 юли 2005г. изпратено от посланик Джеймс Пардю посолството в София до Държавния департамент - с молба вътрешното министерство да го предаде на Сикрет сървис - се казва още, че руската мафия и специално "престъпната фигура Майкъл Чорни се смята, че имат връзки с България" и че към това време Чорни продължава да контролира косвено редица компании в страната. Освен това в съобщението се казва, че "Българските операции на "Лукойл" извършвани чрез ххххххх (името е заличено в текста) са подозирани за силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност". Още в началото на текста се посочва, че той се основава на "информация от оперативни контакти и на открити публикации".

Информацията, изпратена в края на управлението на кабинета "Сакскобургготски", "силата и безнаказаността на групировките на организираната престъпност (ОП) са вероятно най-сериозният проблем за България днес. Активността на ОП изтъква корупцията и неефективността на правораздаването в България и подкопава икономическото развитие на страната".

В съобщението се казва още: "ОП се занимава особено с пране на пари в чужбина, трафик на наркотици и фалшифициране. Групировките (118 в края на 2004г.) се простират от улични рекетьори до професионални международни наркодилъри и перачи на пари.(...)

Отделът за борба с измамите към Консулството в посолството в София поддържа списък на известни и заподозряни големи фигури на организираната престъпност и води агресивна политика да им попречи да пътуват до САЩ. (...)

Няколко добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, преляха богатството си в собственост на спортни клубове, имотни компании и финансови институции".

Съобщението продължава с обяснения за това как работят групировките за производство и разпространение в чужбина на фалшива валута, както и за няколко организации за трафик на наркотици (кокаин и екстази) в района на Лос Анжелис и Тампа, ръководени от българи. "Те имат нарковръзки през Амстердам и известна финансова подкрепа от израелски гражданин", продължава докладът без да споменава името му. Изброени са обаче имената на трима от избягалите лидери на бандите в САЩ: Ивайло Ангелов Петков, Иван Добрев и Стефан Цветанов Стоянов, които е възможно да са се прибрали в България, използвайки тогавашния режим страната да не екстрадира свои граждани.

"Организираната престъпност има корумпиращо влияние над всички български институции, включително правителството, парламента и правосъдието. В опит да поддържат влиянието си, независимо кой е на власт, фигури от ОП даряват средства на всички големи политически партии. На по-ниско ниво ОП "притежава" няколко общини и отделни депутати. Това директно участие в политиката - за разлика от подкупването - е сравнително ново развитие в българската ОП".

сега / Wikileaks Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter