Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 22 октомври 2010 г.

Тайни документи от войната в Ирак разкриват мъчения,екзекуции и военни престъпления

http://www.antiwar.com








„Гардиън”:Тайни документи от войната в Ирак разкриват как САЩ са игнорирали мъчения


In english language:WikiLeaks War Logs:391,832 Iraq War Files Released to Media (Anti war)

here:US turned blind eye to torture (Al Jazeera TV) and here:Iraq war logs:secret files show how US ignored torture (Guardian)

23 октомври 2010

Лондон. Мрачна картина на американското и британското наследство в Ирак беше разкрита в разкрити от сайта „Уикилийкс” почти 400 000 нови секретни документа, които разкриват данни за мъчения, екзекуции и военни престъпления, пише вестник „Гардиън”.

Новите документи разкриват как американските военни не са разследвали стотици доклади за мъчения, изнасилвания и дори убийства от иракската полиция и войници, чието поведение изглежда е било систематично ненаказвано. Освен това се разкрива как американски хеликоптер, замесен в печално известен инцидент в Багдад, преди това е убил иракски екстремисти, след като са се опитали да се предадат. Обявени са и над 15 000 цивилни жертви, неизвестни преди това. Американските и британските власти настояваха, че няма официални данни за цивилните жертви, но новите документи съобщават за 66 081 цивилни жертви от общо 109 000 загинали.

иаф / Wikileaks

Още:


Стрелба от американски хеликоптер по цивилни иракчани,видео от Ал Джазира ТВ !

Този видеозапис ни показва действителността на съвременната война !

In english language :

Video shows 'US attack' on Iraqis !



Скандален запис от стрелба срещу цивилни в Багдад

Скандален запис от стрелба срещу цивилни в Багдад

06.04.2010

В интернет пространството се появи видеозапис, който изобличава американски военни в убийството на цивилни. Става дума за епизод от войната в Ирак, който се разиграва преди три години. Загинали са 12 души, сред които вероятно са двама служители на агенция Ройтерс. Материалът се появи на сайта Уикилийкс, който издирва секретни документи, за да разобличава правителствени и корпоративни злоупотреби. Според военни източници видеоматериалът е истински. До момента няма коментар от страна на Пентагона.

Това са кадри от рейд на американски хелокоптер Апачи в Багдад. Датата е 12 юли 2007 г. От Уикилийк твърдят, че техен източник им е предоставил видеоматериала кодиран и те са успели да разбият кода. От картината и разговора на пилотите с наземните служби се разбира, че те вземат група от хора за въоръжени иракски бунтовници и стрелят по тях с артилерийски снаряди. На следващите кадри се вижда как на мястото на обстрела пристига микробус. От него скачат хора, които се опитват да приберат ранените, и по тях също се стреля. Сред убитите има две деца. Почти сигурно е, че сред тях са и 22-годишният фотограф на агенция Ройтерс Намир Нур Елдийн и неговият шофьор Саид Чмах, за които се знае, че са загинали същия ден.

Данни за инцидента бяха огласени, но този видеоматериал досега не беше известен. Вътрешното разследване приема за адекватна реакцията на пилотите, които вземат оборудването на фотографа за гранатомет. Военните посочват, че понякога репортерите са трудно различими сред другите хора. Според хората от Уикилийк кадрите от Багдад разкриват едно непростимо поведение.

Джулиан асанж, основател на Уикилийк: "Този видеозапис ни показва действителността на съвременната война. Това не е виждано преди, когато нямаше такива съвършени и смъртоносни технологии."

Създателите на сайта Уикилийк се обявяват за пълна свобода на информацията в интернет и често са имали проблеми с властите в САЩ. През 2008 г. съд в Калифорния дори забрани сайта, но скоро забраната беше отменена.
Автор: Фани Аронова

Българска национална телевизия / Wikileaks

Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter