Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 22 октомври 2010 г.

Уикилийкс:Американците избиха 66 081 цивилни в Ирак от началото на войната

Снимка: Getty Images/Guliver Photos.

САЩ игнорирали изтезания в Ирак

Wikileaks публикува близо 400 000 секретни доклада за войната в Ирак

Wikileaks публикува близо 400 000 американски секретни военни документи, доказващи, че САЩ са игнорирали доказателства за издевателства по време на войната в Ирак.

Документите разкриват как американските сили не са разследвали стотици доклади за мъчения, изнасилвания и дори убийства от иракската полиция и военни, въпреки че са знаели за тях.

Сайтът, който през последните месеци публикува огромно количество секретна информация, е предал документите на на британския вестник "Гардиън", преди да ги публикува, съобщава Ройтерс.

Документите разкриват и хиляди цивилни жертви, дадени от началото на войната, за които САЩ казваха, че нямат официални данни.

В публикуваните секретни доклади обаче се съобщава за 66 081 цивилни жертви от общо 109 000 загинали във войната.

Американските власти твърдят, че всички подобни престъпления, за които са имали информация, са били съобщавани на отговорните иракски органи.

"Гардиън" цитира документи, описващи случай, в който иракски полицаи простреляли затворник в крака, след което той бил подложен на побой, след който бил с изпочупени ребра и много рани от удари с метален прът и камшик по гърба.

Заключението по случая гласи: "Няма допълнително разследване", изтъква вестникът.

Документите от военното разузнаване, публикувани от Wikileaks, разкриват подробности около опасенията на САЩ, че ирански агенти са подготвяли, въоръжавали и направлявали "наказателни отряди" в Ирак.

В един от тях от 31 октомври 2005 г. се твърди, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция ръководи поръчани от Иран убийства в Басра.

Пентагонът разкритикува остро Wikileaks за разкриването на строго секретната информация.

От там изтъкнаха, че благодарение на изтеклите данни екстремистите в Ирак могат да научат кои са местните колаборационисти и да им отмъстят, или да се сдобият с разузнавателна информация за американските операции.


днес.бг / Wikileaks


Още:

Тайни документи от войната в Ирак разкриват мъчения,екзекуции и военни престъпления

http://www.antiwar.com








Тайни документи от войната в Ирак разкриват мъчения,екзекуции и военни престъпления


Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter