Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 30 ноември 2010 г.

Нов теч от Уикилийкс ще съсипе американски банки





Секретна телеграма разкрива, че Пекин бил готов да изостави Пхенян

Нов теч от Уикилийкс ще съсипе американски банки

Издирват Джулиан Асанж, той даде интервю за сп. "Форбс"

Корицата на сп. "Форбс"
01.12.2010

Снимки ЕПА
Белият дом се чувства като герой в Биг брадър след поредния поток информация, изтекъл в мрежата.
Основателят на сайта Уикилийкс Джулиaн Асанж е заявил, че следващата порция нелицеприятна информация, която ще бъде публикувана, ще бъде за голяма американска банка. В интервю за сп. “Форбс” Асанж твърди, че е готов да пусне до началото на следващата година десетки хиляди документи, които могат да „съборят една-две банки“. „Информацията не е от ранга на тази за Ирак или Афганистан, но всичко е относително – зависи от гледната точка и от това кой е заинтересуван“, коментира Асанж. Той отказва да отговори дали това е най-голямата американска банка.

Настоящото местонахождение на 39-годишния австралиец, „взривил“ света, в момента е неизвестно. Въпреки това Еквадор обяви, че е готов да предостави убежище на Асанж. Това съобщи лично заместник-министърът на външните работи на страната Кинто Лукас. "Каним Асанж в Еквадор, където ще му предоставим възможност да разпространява свободно информацията, с която разполага, не само чрез интернет, но и по всички други възможни начини", каза Лукас. До момента не е ясно становището на основателя на Уикилийкс относно предложението, дошло от Кито. Асанж бе обявен за международно издирване от Швеция заради разследване срещу него във връзка със сексуален тормоз над две жени.

Американските власти са започнали разследване, което трябва да доведе до решение дали може да се квалифицират действията на Асанж като шпионаж. С това се е заел лично главният обвинител на САЩ Ерик Холдър. В разследването участват Пентагонът и министерството на правосъдието. Те ще се опитат да предявят обвинения в шпионаж и намеса във военни операции и разкритие на информация за разположение на войските във военни конфликти. Отделно се води следствие кой е дал секретните сведения на Уикилийкс.

Последиците от поредната порция разкрития, публикувани на сайта Уикилийкс,

продължават да отекват в целия свят

Последните разкрития са за отношенията между Китай, Северна и Южна Корея. Британски, американски и френски вестници, които са получили част от информацията на Джулиан Асанж, писаха, че Китай е готов да изостави Северна Корея и гледа по-спокойно на идеята за обединението на двете Кореи. Според вестниците "Гардиън","Монд" и "Ню Йорк таймс", в телеграма на американския посланик в Сеул Катлийн Стивънс от февруари т. г. се разказва за впечатленията, с които тя останала от разговор с южнокорейския дипломат Чхун Юн-ву. От него научила, че Пекин вече е изгубил търпение по отношение на Пхенян и не го смята за полезен или надежден съюзник. Според южнокорейския дипломат твърдият режим в Северна Корея щял да рухне две или три години след смъртта на Ким Чен-ир. Дипломатът бил на мнение, че в Китай младото поколение лидери вече гледа спокойно на идеята за обединяване на Корейския полуостров, който тогава ще бъде контролиран от Сеул и "закотвен" за САЩ посредством "съюз за плодотворно сътрудничество".

В телеграмата, с която разполагат британското и американското издание, се уточнява освен това, че ако така се развият нещата, американските сили на Корейския полуостров ще останат в южната му част, за да не провокират Китай. Пекин щял да приеме такова развитие на обстановката и в замяна на уверенията на Южна Корея, че китайските компании ще имат

големи възможности за действие

в богатата на полезни изкопаеми северна част на полуострова. Според британския в. "Гардиън" тези разкрития могат да влошат обстановката на Корейския полуостров, където напоследък напрежението отново ескалира след севернокорейския обстрел по южнокорейския остров Йонпьон.

В някои от изтеклите документи американски дипломати отправят обвинения срещу Китай, по-конкретно за предполагаемо транзитно преминаване през негова територия на ракетни части, доставени от Северна Корея на Иран, отбелязва АФП. Според вестник "Ню Йорк таймс" в публикуваните телеграми се твърди още, че китайското политическо ръководство е наредило проникване в компютърните системи на американския интернет гигант "Гугъл".

В отговор на тези твърдения китайското правителство заяви, че се надява публикуването на американски секретни дипломатически документи от сайта Уикилийкс да не навреди на двустранните отношения със САЩ, предаде АФП. Според говорителя на министерството на външните работи Хун Лей на редовен брифинг Пекин не иска никакво смущаване на китайско-американските отношения във връзка с това изтичане на информация. Говорителят е изразил надежда за коректно отношение по въпроса от американска страна.

Южна Корея няма намерение да преразглежда стратегията си спрямо комунистическата си северна съседка и не обмисля смяна на режима в Пхенян, заяви представителка на президентската канцелария, опровергавайки медийни информации, според които южнокорейски официални лица са обсъждали с американски дипломати възможен крах на комунистическия режим в Северна Корея след смъртта на лидера й Ким Чен-ир. Нашето правителство не е обмисляло смяна на режима в Северна Корея и не е превръщало това в своя политика, заяви говорителка на южнокорейския президент пред агенция Йонхап, цитиран от ДПА.
.
Ядрената програма на КНДР

Южнокорейски активисти палят флагове и портрети на севернокорейския лидер Ким Чен-ир близо до демилитаризираната зона по границата със Северна Корея.
Междувременно принципно твърде потайната Северна Корея съобщи за първи път подробности по разширената си ядрена програма, като призна, че оперира с "хиляди центрофуги" в центъра си за обогатяване на уран, предаде Ройтерс. В момента се изгражда реактор с лека вода, а вече действа модерен завод за обогатяване на уран, съоръжен с няколко хиляди центрофуги, съобщи официозът "Нодон Синмун". Проектите за развитие на ядрената енергетика за мирни цели ще зачестят в бъдеще, допълва вестникът, цитиран от агенция КЦТА. Пхенян, който вече разполага с ядрено оръжие, прави признанието за обогатяването на уран - втори, обиколен маршрут за производство на ядрена бомба - само седмица след като обстрелва смъртоносно южнокорейския остров Йонпьон. Външните министри на САЩ, Япония и Южна Корея ще се срещнат на 6 декември във Вашингтон, за да обсъдят кризата с КНДР, съобщи междувременно Ройтерс, като се позова на осведомителната агенция Никей. Според Никей, която цитира "източници, близки до проблема", трите държави се надяват да убедят Китай да използва лостовете си за влияние, за да вразуми своя съюзник. Министрите на трите страни ще обсъдят също предложението на Китай за среща на върха на шестте страни, опитващи се да обуздаят севернокорейската ядрена програма. Русия и Северна Корея са част от тази група. В понеделник японският външен министър Сейджи Маехара заяви, че страната му няма да участва в шестстранните преговори със Северна Корея, след като тя не спазва досегашните договорки.
.
Джодж Буш: Ще ни бъде много трудно

Хилари Клинтън окачестви действията на Уикилийкс като нападение срещу международната общност.
След публикуването на класифицираната информация на Белия дом от Уикилийкс на САЩ ще им бъде трудно да съхранят доверието на международните си партньори, смята бившият президент на страната Джордж Буш-младши. „Много трудно ще бъде да се съхрани доверието на чуждестранните лидери. Говори се за тях, а после казаното се появява във вестниците – няма как това да им хареса. Лично на мен не ми хареса“, заяви Буш по време на своя визита в централата на Фейсбук в Калифорния. „Изтичането на информация нанася голяма вреда и хората, които са виновни за това, трябва да бъдат наказани“, смята бившият американски президент. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън определи публикуваните от Уикилийкс дипломатически ноти като "нападение срещу международната общественост" и даде обещание да предотврати подобни разкрития за в бъдеще, съобщи АФП.

Тези разкрития са не само нападение срещу интересите на САЩ в областта на външната политика. Те са нападение срещу международната общественост, заяви пред репортери Клинтън, след като се срещна с турския външен министър Ахмед Давутоглу.

монитор / Wikileaks Bg Times

Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter