Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 26 април 2011 г.

Дементни старци и невръстни деца също попадат в Гуантанамо

Дементни старци и невръстни деца също попадат в Гуантанамо

26 април 2011

Гуантанамо, Куба /КРОСС/ Известно е, че в лагера Гуантанамо на остров Куба се намират не само опасни терористи, но и случайни лица. Порталът Уикилийкс сега разкри документи, според които там има напълно невинни хора, вкл. душевно болни и деца, пише „Дойче Веле".

Платформата Уикилийкс публикува секретни документи на американските военни, свързани с над 700-те задържани в лагера Гуантанамо. Документите анализират ситуацията на всички, които са били в лагера от 2002 година насам. Както съобщи британският "Дейли Телеграф", позовавайки се на цитиран в новите документи американски военен анализатор, едва 220 от общо 779-те пленници в Гуантанамо са преценени като опасни екстремисти.

Случайни хора на погрешно място в погрешно време
Документите, които са били предадени на редица медии, в това число на испанския ежедневник "Ел Паис", говорят за нарушения на човешките права. Общо 160 заподозряни са били държани в лагера в продължение на години, без да имат каквато и да била връзка с терористичната организация Ал Кайда. Нещо повече, самите американски военни са ги били преценили като "безопасни".

Според публикацията на "Дейли Телеграф", в повечето от случаите ставало дума за невинни афганистанци и пакистанци. Те били държани в лагера на остров Куба поради грешки при установяването на идентичността им или чисто и просто поради това, че са се намирали на грешно място в погрешно време.

Както съобщава испанският "Ел Паис", наред с опасните терорости, в Гуантанамо са държани и редица душевно болни, възрастни хора и изцяло невинни, случайни лица. Много от тях правели гладни стачки или се опитвали да се самоубият. Британският "Гардиън" освен това описва някои отделни съдби, представени в документите.

Дементни старци и невръстни деца
Сред задържаните бил например един 89 годишен, който страдал от старческа деменция и тежки депресии. Канадецът Омар Кадр бил само на 15 години, когато попаднал в Гуантанамо. Той се намира там и до днес. Британецът Джамал ал Харит бил прибран в Гуантанамо пък, само защото преди това се намирал в затвор за талибани, и се предполагало, че може да знае нещо за методите на разпит срещу тях.

Според "Ел Паис", в предадените документи не става дума за методите на разпит в лагера на остров Куба. Американското правителство нарече новите публикации "несполучливи". В декларация на Пентагона и Външното министерство се заявяваше само, че както по времето на президента Джордж Буш, така и при неговия наследник на поста Барак Обама, всичко се е вършело в името на защитата на американските граждани като "върховен приоритет".

Wikileaks Bg Times / http://leakswiki.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter