Основателят на “Уикилийкс” Джулиън Асанж заяви за “Шпигел”:“Изпитвам удоволствие да помагам на уязвимите и да мачкам негодниците !







Млад войник с ангелско лице се превърна в черната овца на американската дипломация. Брадли Манинг, само на 23 години, е заподозрян, че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи, публикувани завчера, пише в."Фигаро". Преди да бъде арестуван през май, младежът от Оклахома е разпределен в разузнавателна част на американската армия, базирана в Ирак. Натоварен със задачата да анализира и компилира разузнавателните данни, Манинг получава достъп до секретните компютърни мрежи, по които военни и дипломати обменят информация.

Продължава тук:
Брадли Манинг,само на 23 години,е заподозрян,че е предал на Wikileaks 250-те хиляди секретни документи !
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 14 август 2010 г.

До седмици Уикилийкс ще публикува и последната партида секретни документи за Афганистан

До седмици Уикилийкс ще публикува и последната партида секретни документи за Афганистан

© Снимка: EPA/БГНЕС

Уебсайтът "Уикилийкс" ще публикува до няколко седмици и последната партида от 15 хиляди секретни документи за войната в Афганистан, съобщи основателят на сайта Джулиан Асанж.

Съобщението, направено на пресконференция в Стокхолм, дойде ден след като от американското министерство на отбраната за пореден път настояха документите да не се публикуват. От Пентагона изразиха загриженост, че новите документи ще донесат още по-голям риск за живота на редица сътрудници на американската армия в Афганистан.

От Уикилийкс обаче настояха, че цел на публикацията е да се предизвика публичен дебат за войната в Афганистан и евентуалните жестокости, извършени от представители на американската армия в страната.

До този момент на сайта са публикувани около 76 хиляди документи, включително и данни за живилните жертви на конфликта и евентуалните връзки между пакистанското разузнаване и афганистанските талибани.


Франс прес / Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

StatCounter